Foutmelding

The answer you entered for the CAPTCHA was not correct.

Precies op tijd

Precies op tijd

Panhaken, nagelpluggen, markieskatrollen en spuitkokers kit. De webwinkel van een bouwgroothandel is een goudmijn voor dichters. Duizenden welluidende productnamen wachten er geduldig op afname. Pieter verwacht een kleine greep uit het assortiment. De schroeven heeft hij zometeen nodig. Ik heb niks nodig. Ik klaar mijn klus met een vlindermachine en een spaan.

Officieel ben ik een zzp’er, maar eigenlijk ben ik een dagloner. Kan iemand wat extra spierkracht gebruiken, dan word ik gebeld. En daarop word ik afgerekend, dag na dag. Een relatief zorgeloos bestaan in vergelijking met dat van Johan en Pieter met wie ik in de keet zit. Met vijftien man personeel runnen ze een klein aannemingsbedrijf. Klein?

Ik krijg het al benauwd bij de gedachte zoveel mensen aan de gang te houden. Dat moet ik ook niet willen, vindt Johan. “Je moet doen waar je goed in bent. Zo moet een zelfstandig timmerman ook drie keer nadenken voordat hij de bouw van een compleet woonhuis aanneemt. Onderschat het regelwerk niet, de planning, de communicatie.”

Johan stelt zich elk project voor als een spinnenweb waarop een hele hoop spinnen hun ding doen. Hij en zijn broer zorgen ervoor dat twee spinnen niet aan hetzelfde draadje trekken, want dan breekt het. Als de een aan een draadje trekt, moet de ander het laten vieren. “Als de muur er nog niet staat, moet de voeger wachten”, verheldert Pieter. Alles is op elkaar afgestemd en ook de bouwgroothandel is een spin in dat web.

“Snel en op tijd leveren, kunnen ze allemaal”, zegt Johan. “Hun meerwaarde bewijzen ze in het contact met ons en in hun bereidheid om mee te denken. Daarom werken wij altijd met dezelfde. Dan ken je elkaar. Gaat er eens iets mis, dan wordt het opgelost.” Pieter kijkt op zijn mobiel. Over tien minuten moeten de schroeven er zijn.

De broers zouden het waarderen als de bouwgroothandel hen meer op de hoogte houdt van nieuwe technieken en producten. De ontwikkelingen gaan tegenwoordig immers erg snel. De pauze trouwens ook. We moeten de warme keet uit. Johan gaat terug naar kantoor en Pieter beklimt de steiger. Ik richt me op de betonvloer in de garage. Verder gaat mijn verantwoordelijkheid niet.
“Daar komen ze aan”, roept Pieter vanaf de tweede verdieping. Hij wijst in de verte. Even later tovert de chauffeur twee doosjes met schroeven uit zijn vrachtwagen. Precies op tijd.

Edwin Timmers

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief